Tag: Проекти по всички части, Проектиране на къщи, Проектиране на къщи цена, Проектиране на къщa, Проектиране на къщa цена

Как да направите смяна на предназначението на имот

Може би и вие сте от хората, които са решили, че искат да се занимават със собствен бизнес? И ето тук вече възникват въпроси, свързани с предназначението на имота. В повечето случаи се случва така, че помещението, което сме избрали има нужда от смяна на предназначението. Според разпоредбите въпросната промяна се смята за нов строеж и е задължителна. Без значение дали става въпрос за имот под наем или за собствен, най-честата смяна на предназначението е тази от магазин на заведение и обратното, както и от апартамент на офис.

Как точно се извършва смяна на предназначение на имот

На първо място вземете становище от инженер-конструктор.

Становището има за цел да докаже на администрацията, че по никакъв начин новото предназначение няма да навреди на конструкцията на постройката. Имайте предвид, че когато се извършва преустройство се увеличава натоварването и е необходимо да притежавате и конструктивната част към проекта. Както не веднъж сме писали, необходимо е първо да получите одобрение на проекта и след това вече сте в право си да го въведете в експлоатация.

Трябва ли да използвам отделен вход към помещението?

Да, необходимо е когато извършвате дадена дейност в помещението да имате самостоятелен вход към офиса, магазина, заведението и друга дейност, с която сте се захванали. Входът не бива да е зависим от общите части на постройката и по никакъв начин не трябва да се засяга достъпа от друга входна врата. Естествено помещението, на което извършвате смяна на предназначението трябва да отговаря и на изисквания на ХЕИ, Пожарна и аварийна безопасност  и т.н. Може да прочетете предишните ни статии и да се запознаете по-детайлно.

Ако помещението ми е част от жилищна сграда от кои трябва да получа разрешения?

В случаите, които помещението, което ще преструктурирате се намира в жилищна сграда е необходимо да получите писмено съгласие на собствениците на апартаментите, които са непосредствени съседи на обекта ви. Същото е в сила и ако се намирате на първия или полуподземния етаж. Когато помещението е на втори, трети или друг етаж е необходимо нотариално заверено разрешение от общото събрание на сградата.

Ако искам да сменя предназначението на имота от търговско към жилищно какво е необходимо да направя?

Ако обекта, който вземете е офис, магазин или нещо друго и съответно се намира в жилищна сграда, бихте могли да го преустроявате и сменяте предназначението му, без да искате разрешение от непосредствените собственици. Необходимо е да спазвате правилата за шум и замърсяване. Ако желаете да върнете предназначението на обекта обратно към жилище, не е необходимо да искате съгласието на собствениците.

Може ли гараж да се използва като офис?

Ако искате да използвате гаража си като офис, магазин или фризьорски салон, знайте, че това не е разрешено, освен ако осигурите необходимите паркоместа. Необходимо е да подсигурите места за паркиране и при смяна на статут на жилище към търговски обект.


Warning: preg_match(): Unknown modifier '/' in /home/tehnt7nc/public_html/plugins/system/cache/cache.php on line 164